برخلاف نانهای مصرفی معمول که از آرد سفید تهیه شدهاند، نان جو منبع غنی از فیبر، مواد معدنی و ترکیباتی است که به طور مستقیم در فرایند کاهش وزن تاثیر دارند. در این مقاله به بررسی تاثیر نان جو برای لاغری، فواید و مضرات و طرز تهیه نان جو میپردازیم. با ما همراه باشید.
آیا نان جو برای لاغری موثر است؟
فیبر بالای نان جو، مهمترین عاملی است که باعث تاثیر نان جو دوسر برای لاغری میشود. بر اساس مقالهای در سایت Heathline، جو مقدار زیادی فیبر محلول به نام بتاگلوکان دارد. این فیبر محلول حتی پس از پخت نیز تا حد زیادی در نان باقی میماند. با مصرف این فیبر، دستگاه گوارش، مقدار زیادی آب را جذب میکند که این امر منجر به افزایش احساس سیری، کاهش اشتها و کند شدن روند هضم میشود.
همچنین در برخی تحقیقات ذکر شده است افرادی که نان تهیه شده از غلات کامل، مانند نان جو، مصرف کردهاند، نسبت به افرادی که نان آرد سفید مصرف میکنند، با کاهش بیشتر چربیهای شکمی روبهرو بودهاند. این تحقیقات به خوبی بیانگر فایده نان جو برای لاغری شکم است.
شاخص گلیسمی پایین نان جو نیز، نوسانات قند خون را کاهش میدهد و در پی این امر، از گرسنگیهای ناگهانی جلوگیری میکند. شاخص گلیسمی، معیاری است که نشان میدهد یک ماده با چه سرعتی قند خون را افزایش میدهد.

فواید نان جو برای لاغری
در ادامه میخواهیم به فواید نان جو بپردازیم:
- یکی از فواید اصلی نان جو، احساس سیری طولانیمدتی است که به وجود میآورد. فیبر بالای این نان، دلیل این امر است.
- نان جو همچنین میتواند قند خون و انسولین را کنترل کند؛ چرا که شاخص گلیسمی پایینی دارد.
- در ترکیبات نان جو، فیبر نامحلولی وجود دارد که با افزایش حجم مدفوع، از یبوست جلوگیری کرده و میتواند عملکرد گوارش را بهبود دهد. بهبود عملکرد گوارش توسط نان جو برای لاغری مفید است.
- مصرف نان جو، به خصوص در ابتدای روز از پرخوری و اشتهای کاذب ادامه روز جلوگیری میکند.
مضرات نان جو
نان جو دوسر برای لاغری فواید بسیاری دارد؛ اما آیا مصرف آن هیچ ضرری ندارد و به تمام افراد توصیه میشود؟ در ادامه ۲ مورد از موارد منع مصرف نان جو را بیان میکنیم:
- اگر فردی مبتلا به سلیاک است یا به گلوتن حساسیت دارد، نمیتواند نان جو را مصرف کند؛ چرا که این نان حاوی گلوتن است.
- از مضرات دیگر نان جو، نفخ روده است. فیبر بالای نان جو، در برخی افراد نفخ را به وجود میآورد؛ به خصوص اگر بدن به رژیم پرفیبر عادت نداشته باشد.
اندازه نان جو برای لاغری
برای اینکه بتوانید از خواص نان جو در کاهش وزن بهرهمند شوید، باید به میزان مناسبی از آن را در رژیم غذایی خود وارد کنید. بر اساس توصیههای تغذیهای، مصرف ۱ تا ۲ برش نان جو کامل (حدود ۳۰ تا ۵۰ گرم) در هر وعده اصلی، در کنار دیگر منابع غذایی مانند پروتئین و سبزیجات، مقدار مناسبی از اندازه نان جو برای لاغری است.

روش پخت سریع نان جو برای کاهش وزن
برای اینکه بتوانید نان جو برای لاغری شکم را در خانه و به روشی ساده، سالم و سریع بپزید، مطابق با دستور زیر عمل کنید:
مواد مورد نیاز:
- ۲۲۵ گرم آرد جو (۱.۵ فنجان)
- ۱۲۰میلیلیتر آب (نصف فنجان)
- ۱ قاشق غذاخوری عسل
- یکچهارم قاشق چایخوری نمک
طرز تهیه:
- یک تابه یا قابلمه با سایز بزرگ را بر روی حرارت متوسط گاز قرار دهید.
- آرد و نمک را در کاسهای با یکدیگر به خوبی مخلوط کنید.
- آب و عسل را به آرد و نمک اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر به دست آید.
- برای ۱۰ دقیقه خمیر را با دست ورز دهید.
- پس از آنکه خمیر کمی نرم شد، آن را پهن کنید.
- میتوانید خمیر را به صورت دایرههایی نازک برش دهید. برای برش خمیر میتوانید از لبه بشقاب یا پارچ استفاده کنید.
- تکههای برش خورده را بر روی تابه داغ قرار دهید. اجازه دهید هر طرف خمیر ۲ دقیقه بپزد. زمانی که لکههای قهوهای بر روی خمیر پدید آمد، پخته شده است.
- میتوانید این خمیر را همراه با عسل، ماست و مقداری پنیر مصرف کنید.
- مصرف نان جو خشک برای لاغری نیز متداول است. میتوانید نان جو خشک را به همراه انواع دیپ مصرف کنید.
جمعبندی
نان جو اگر به میزان مناسبی مورد مصرف قرار بگیرد، میتواند تاثیر بسیار زیادی برای کاهش وزن داشته باشد. فیبر بالای این نان، تاثیر آن در کاهش قند خون و توانایی کنترل اشتها از جمله فواید نان جو برای لاغری است. به این ترتیب نان جو یک مادهغذایی مفید برای رژیمهای کاهش وزن محسوب میشود.
سوالات متداول
جو، ترکیب اصلی نان جو است که فیبر محلول بسیاری دارد. این نوع با افزایش احساس سیری و جلوگیری از ایجاد اشتهای کاذب در کاهش وزن موثر است.
وعده صبحانه یا ناهار، بهترین زمان مصرف نان جو برای لاغری است. مصرف این نان در ابتدای روز، اشتها را تنظیم و دریافت کالری در طول روز را کنترل میکند.
نان جو فقط از آرد جو تهیه میشود و میزان فیبر بالاتری نسبت به نانهای سبوسدار دارد. نانهای سبوسدار از آرد کامل گندم تهیه میشوند. شاخص گلیسمی نان جو نیز پایینتر است.
رژیم کتوژنیک، رژیمی با مصرف بسیار پایین کربوهیدرات است و نان جو با داشتن کربوهیدرات، برای مصرف در این رژیم مناسب نیست. هرچند که جواب دقیق به این پرسش با توجه به رژیم و نظر متخصص تعیین میشود.